Beachcenter
Genom att använda beachcenter.se accepterar du vår användning av kakor. Jag förstår

SMARTA MÅL

Har du något mål med din träning? Vet du var du är på väg? Jag tror att målsättningar är en viktig del, inte bara i din träning, utan även i ditt liv. Med hjälp av mål är det lättare att se vilken väg du ska ta. I detta blogginlägg kommer jag att skriva om hur du kan sätta bra mål som hjälper dig att skapa en tydlig plan för att nå dit du vill nå.

 

Många mål börjar med en dröm. Det kan vara en dröm om att stå högst upp på Mount Everest. Det kan vara att köpa en liten stuga på landet, att ställa upp i ett Maraton, att vinna OS i Beachvolley eller att bli starkast i Sverige i Styrkelyft. Drömmar är bra och du ska aldrig lägga undan en dröm – det är denna som driver dig framåt och utifrån dina drömmar kan du formulera dina mål. Från att till exempel drömma om att stå högst upp på Mount Everest kan du sätta som mål att om fem år då ska du bestiga berget. Eller 2020 ska du ha kvalat in till OS eller vunnit SM i bänkpress.  

 

När du går från en dröm till att formulera ett mål tar du ett steg mot att förverkliga drömmen, du börjar att skapa en plan för hur du ska nå dit. För att kunna göra en så tydlig plan som möjligt är det viktigt att formulera ett tydligt mål. För att göra så tydliga mål som möjligt använder jag mig av följande modell:

Smarta mål

 

Låt säga att du har en dröm om att bestiga Mount Everest, hur kan du skapa ett tydligt mål enligt modellen ovan?

  1. Först bör du specificera ditt mål, exempelvis: Jag vill bestiga Mount Everest. För att kunna göra det behöver jag anlita en personlig tränare och lägga upp en tydlig träningsplanering. Jag behöver även spara 1000:- i månaden för att kunna ha råd.
  2. Fundera sedan på hur du kan mäta att du har nått ditt mål. I det här fallet är det enkelt: När jag står på toppen av berget har jag nått ditt mål.
  3. Tänk sedan över om du har jag förankrat ditt mål inom mig själv: Är Jag beredd att göra det som krävs?
  4. Är målet realistiskt? Har jag tiden som krävs och hjälpen/kunskapen jag behöver?
  5. Bestäm en tid då du vill uppnå ditt mål: Sommaren 2020 kommer jag att bestiga Mount Everest.

Fundera gärna själv över om du har några drömmar som du skulle vilja förverkliga. Hur kan du skapa mål av dina drömmar? Om du redan har ett mål – kan du göra målet ännu tydligare och konkret med hjälp av denna modell? Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter om att sätta och nå mål. Vill du ha hjälp med att formulera och göra dina mål ännu tydligare? Tveka inte att höra av dig!

sandra

//Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

“Everything is created twice, first in the mind and then in reality” – Robin Sharma

 

Är du intresserad av personlig träning? Läs mer om våra paket här!