Beachcenter
Genom att använda beachcenter.se accepterar du vår användning av kakor. Jag förstår

Vår och nyheter på gymmet

7 mars, 2017

Våren nalkas och med den passar vi på att förnya gymmet lite.

Vi har köpt in flera nya styrketräningsmaskiner av märket Nordic Gym samt några konditionsmaskiner. Nedan ser du en lista på alla nya maskiner samt foton på hur gymmet ser ut idag. Vill du eller känner du någon som vill börja träna eller kanske byta till ett nytt Gym? Beach Fitness ligger i världens största beachvolleyhall – Beach center. Som i sin tur ligger i hjärtat av Göteborgs nya idrottscentrum – Kviberg. I våra lokaler finner du även restaurang, relax med bastu, bar och 16 inomhusbanor med sommarkänsla året om. Du kan teckna gymkort för 175:-/månaden och självklart ingår relax och möjlighet att äta lunch eller besöka vår After Work i baren på fredagar. Du kan även få hjälp med personligt anpassad träning om du har ett träningsmål du vill uppfylla eller om du bara vill komma igång med din träning!

Våra nya maskiner är:

* Hacklift (benmaskin).

* Ytterligare en knäböjsställning inklusive chinsräcke.

* 2 stycken indoor walkingmaskiner för konditionsträning.

* 1 roddmaskin

* Latsdragsmaskin.

* Axelpressmaskin.

* Bicepscurlmaskin.

* 2 magmaskiner.

 

 

 

 

 

 

 

//Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

 

Varmt välkommen till Beach Fitness!

Bara gör’t!

9 februari, 2017

En person från grannbyggnaden kom in i receptionen på Beach Center häromdagen. En person jag inte har sett (mer än på håll) på länge, senast jag såg honom vägde han ca 50 kilo mer än idag. Jag blev så nyfiken så jag var tvungen att fråga om hans resa, hans berättelse var så inspirerande att jag känner att jag bara måste föra den vidare.

Det började för 1 år sen, efter en lång period av mycket hårt arbete kände han hur han var på väg in i väggen. Han var överviktig, hade ont i kroppen, orkade inte genomföra sitt arbete och kände sig psykiskt nedstämd. En dag efter jobbet kände han hur han bara var tvungen att gå ut och gå i skogen – för att rensa skallen – vilket han gjorde. Efter en lång promenad kom han hem och kände hur allt kändes mycket lättare mentalt, han kände sig starkare och gladare. Nästa dag efter jobbet gjorde han likadant, samma positiva känsla infann sig även denna dag. Så fortsatte han varje dag, promenaderna blev längre och längre och efter en tid märkte han att han även hade gått ned ganska mycket i vikt. Detta var från början inte ett medvetet mål för honom utan mer som en positiv bieffekt – huvudsyftet med promenaderna var den positiva känslan – mentalt.

Viktnedgången motiverade honom till att börja tänka mer på kosten, han berättade om några enkla regler: alltid frukost, fasta måltider resten av dagen, äta lite av allt. Ingen alkohol på vardagar och tillåtelse att leva gott under helgen. Men alltid i lagom mängd. Han fortsatte att förlänga promenaderna och schemalade dom till kl 15 varje arbetsdag (då var det ändå lugnt på jobbet). Varje dag går han nu samma sträcka på drygt 1 mil, den senaste tiden har han även börjat jogga allt längre delar av sträckan.

När jag såg honom häromdagen så har det gått nästan 1 år sen hans första promenad, på den tiden har han gått ned 50 kg i vikt, han är starkare, gladare och den där väggen existerar inte längre. Jag frågar honom vad han tror är nycklarna till hans framgångar.

Den positiva känslan är såklart oerhört viktig berättar han, sen är det bara att göra. Visst kan det kännas motigt när det spöregnar och blåser men då är det bara att klä på sig och sticka ut. Kosten har inte varit så svår, så länge jag får till rutinerna så rullar det på av sig själv. Och så klart är det viktigt att tillåta mig själv att leva – att få ta den där goda wiskeyn i soffan en lördagkväll tillsammans med god mat. Men det gäller att hålla det till helgerna – på veckodagarna är det dom fasta rutinerna som gäller! Och så envisheten såklart – jag har ett jävla pannben säger han.

Jag finner hans berättelse så inspirerande! Han har verkligen hittat vad som fungerar för honom. Jag kan identifiera flera kända nycklar till att lyckas med en beteendeförändring eller att nå ett uppsatt mål.

 • Först och främs började han att promenera för att det kändes bra – han har något som i psykologin kallas för inre motivation till att promenera.
 • Han började på en nivå som fungerade för honom och därefter har han successivt ökat svårighetsgraden.
 • Han har satt upp och följt fasta rutiner.
 • Han har tillåtit sig själv att njuta men på en lagom nivå.
 • Och till sist: han har ett jäkla pannben och genomför det utan ursäkter.

Vad jag själv har lärt mig av detta möte är hur viktigt det är att hitta något jag tycker om att göra och att göra det på det sättet som passar mig. När detta är gjort är det egentligen bara att fortsätta – Bara gör’t!

//Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

  

Aha!

30 januari, 2017

Har du upplevt den där berömda aha-upplevelsen någon gång? Då du helt plötsligt förstår och klarar av något du tidigare har haft svårt för?

Min klient beskrev det så bra: Hon har tidigare tyckt bänkpress varit svårt, vingligt och obekvämt. Hon har känt sig svag i övningen. Men efter lite övning och småtips har hon börjat känna sig stabilare och övningen känns inte lika vinglig längre. Hon börjar hitta känslan och förstå hur alla delar i kroppen hänger ihop. Genom att hitta en helhet och kunna få kroppens alla delar att samarbeta så har hon fått en nyfunnen aha-upplevelse i bänkpress. Nu tycker hon det är roligare och hon känner att hon till och med vågar pressa mer och tyngre – självklart är det skynda långsamt som gäller!

Många tror mig inte när jag säger det, men bänkpress är en helkroppsövning! Med rätt teknik och genomförande ska du bli trött i hela kroppen och bli inte förvånad om du får krampkänningar i ryggen 😉

Som Personlig Tränare tycker jag det självklart är superkul att få höra när det går bra för mina klienter, att få vara delaktig i att skapa en nyfunnen glädje för träningen i stort eller för en speciell övning. Och framförallt när det gäller komplexa helkroppsövningar såsom till exempel bänkpress, knäböj och marklyft.

Har du fastnat i någon övning du känner att du vill komma vidare med? Eller vill du testa något nytt? Tveka inte att höra av dig! Kanske kan vi tillsammans hitta nycklarna som behövs för att få den där sköna aha-upplevelsen 🙂

Jag vill gärna ta del av fler exempel på liknande upplevelser! Har du själv upplevt något liknande? Hör gärna av dig och berätta situationen och hur du hittade lösningen 🙂

//Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

 

Hur går det med nyårslöftet?

18 januari, 2017

Vi är redan inne i mitten av januari, vad tiden går fort! Är du en av oss som avgav ett löfte på nyårsafton? Eller har du kanske lagt upp ett nytt mål du vill nå?

Hur går det i så fall? Har du lyckats hålla i dina nya rutiner du satte upp för dig själv? Kanske älskar du dom nya rutinerna och utmaningarna som målen ställer. Härligt, då är det bara att köra på!

Jag själv tillhör gruppen som har väldigt lätt för att trilla tillbaka i gamla mönster, ibland gör jag det utan att jag tänker på det. Men ibland gör jag det för att det blev för jobbigt, jag satte för stora krav på mig själv. Jag ville sätta nya rutiner inom för många områden. Känner du igen dig?

I så fall får du gärna läsa vidare i hopp om att mina tips nedan kanske funkar även för dig 🙂

1. Prioritera

Välj ut en eller två förändringar du vill göra. Exempelvis: har du som mål att skapa ett hälsosammare liv? För många kanske detta innebär att sluta röka, dricka mindre alkohol, börja träna och äta sundare. Detta är fyra, i sig, mycket stora förändringar att göra och att göra dom alla fyra på samma gång kan för många kännas övermäktigt. Att försöka stå emot röksuget, samtidigt som du ska laga en ny hälsosam måltid, samtidigt som du ska hinna till gymmet om 1 timme, samtidigt som ungarna kanske påkallar din uppmärksamhet. Låt säga att du ändå klarar av dessa nya rutiner, du kommer hem trött och sliten och du dessutom inte får lov att koppla av med det där goda glaset vin. 1 dag, 2 dagar kanske går bra men efter en stund är det lätt att trilla dit igen – kanske orkade du inte handla på vägen hem en eftermiddag vilket resulterade i snabbmat. Du är trött och hängig och du orkar inte stå emot röksuget. Du vaknar morgonen efter, ännu tröttare, och du hoppar över dagens träningspass. Du börjar falla tillbaka i gamla rutiner och har inte energi att ta tag i allt igen, just nu. Känner du igen dig?

Vore det kanske lättare att välja en sak att fokusera på till att börja med? Vad känns mest viktigt för dig att förändra just nu? Kanske känns det viktigast för dig att börja fokusera på motion och träning först? Härligt 🙂 Fokusera då på att komma igång med din träning den här månaden, strunta i dom andra målen just nu. Vem vet, kanske du med hjälp av din träning börjar äta hälsosammare utan att tänka på det 🙂

2. Keep it Simple

Gör det lätt för dig! Låt säga att du har valt att börja fokusera på din träning. Välj en träningsform du tycker är rolig, som lockar dig att komma iväg. Välj en träningsform som är nära till hands och som inte kräver stora ekonomiska kostnader eller mycket utrustning. Välj en träningsform som du har svårt att komma på ursäkter för. Det kan till exempelvis vara promenader nära ditt hem eller kanske löpning, eller styrketräning hemma tillsammans med familjen eller ute i din trädgård. Om du vill börja på gym, välj ett gym nära ditt hem, skola eller arbete. Träning behöver inte vara svårt eller krångligt, det räcker med 20 effektiva minuter hemma framför tv:n 🙂

3. Ta hjälp av din omgivning

För mig personligen hjälper det att berätta om mina mål och mina nya rutiner för mina nära och kära. På så sätt kan jag dels få stöttning men kanske även träningssällskap, då det till och med visade sig att några av mina vänner har samma mål som mig. Att tala om mina mål för andra hjälper mig även att fokusera och jobba mot målen då jag vet att andra känner till vad jag strävar mot. Jag har en annan person för vilken jag vill bevisa att jag klarar att göra detta.   

Är du osäker på hur du ska göra för att nå dina mål? I så fall kan det vara skönt att ta hjälp av någon som jobbar inom det område du är intresserad av. Är du intresserad av att börja träna på gym men du vet inte hur du ska träna? Ta då hjälp av en personlig tränare. Vad jag tycker är allra viktigast då jag själv vill skaffa en personlig tränare är att vi fungerar bra tillsammans. Att det är en person jag har förtroende för och som jag känner jag kan ha ett långvarigt samarbete med. Fråga om ett första möte tillsammans och träffa gärna flera personliga tränare, innan du bestämmer dig för vem du vill börja samarbeta med. 

Sammanfattningsvis:

Tillhör du en av oss som 31:a december gav ett nyårslöfte eller satte ett nytt mål? Har du svårt att följa dom nya rutinerna? Testa i så fall om mina råd kan hjälpa dig!

 • Prioritera ett område eller mål i taget.
 • Gör det lätt och roligt för dig.
 • Ta hjälp av omgivning.

Lycka till med dina nya mål och rutiner! Och tveka inte, hör gärna av dig om du vill ha hjälp på vägen 🙂

 

sandra

//Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

ATT VÅGA VARA NYBÖRJARE

16 april, 2016

Jag har den senaste tiden tänkt en del på känslan av att vara nybörjare.

Nyfikenheten, förväntan, spänningen, frustrationen, rädslan. Jag kommer ihåg en av dom starkaste situationerna för mig. Jag tävlar i bänkpress och jag är dessutom hyfsat bra på det – jag är stark och tävlar på SM-nivå. Min styrka var något jag var väldigt snabb på att visa på utbildningen till personlig tränare. En utbildning som jag hade längtat och sett fram emot i flera år. När jag fick kursplanen var jag så exalterad över alla delmoment! Förutom ett – konditionsblocket. Jag hade hört om alla krävande löp- och intervallpass. Om hur lärarana pressade eleverna till det yttersta.

Första dagen på utbildningen var jag väldigt snabb med att visa att det där med styrka det kan jag. För att visa att jag är värd att gå utbildningen, för att visa att jag är duktig och kan jobba med detta. Men innerst inne var jag egentligen jättenervös för konditionsblocket – för det är jag verkligen inte så bra på som jag tycker att jag borde vara. Jag tycker att jag borde vara bra på alla moment annars så skulle jag inte vara en bra personlig tränare. Tillsammans med dom känslorna så är jag även en väldigt duktig flicka – jag vill vara bra på allt jag tar mig för och det så snart som möjligt.

Tillbaka till utbildningen – konditionsdagen kom. Jag hade visat och fått bekräftelse för att jag är stark och att jag är duktig på styrketräning. Men innan konditionsmomentet frågade jag om det kanske var bättre – ur ett pedagogiskt perspektiv – om jag inte sprang utan deltog som observatör vid sidan av. Jag fick till svar att jag såklart får välja själv men att föreläsarna tyckte att jag skulle delta. Några andra unga grabbar valde att inte delta men jag bestämde mig ändå för att försöka.

Vi blev grupperade i par – klient och tränare, jag fick jobba tillsammans med Johanna. Jag skulle börja att vara tränare. Vilket var jättekul och jag tror att jag gjorde det bra – rätta mig om jag har fel Johanna! Sen var det min tur att vara klient och Johanna min tränare. På schemat stod 2×800 m, 4×400 meter, 10 ×100 m samt 10 ×maxfart i 20 sek. Jag hann ett ¼ varv på 800 m – sen brast det. Jag kunde inte andas, jag fick ingen luft och tårarna bara rann.

Johanna som framförrallt övade på att vara personlig tränare ställde snabbt om till rollen som en riktig personlig tränare. Hon undrade så klart hur jag mådde och vad som hände, samtidigt så förstod hon väldigt snabbt att jag hade satt upp sådana förväntningar på mig själv. Här är jag på min livs utbildning, jag som duktig flicka vill så klart vara bäst på allt idag. Men i just det här momentet är jag en total nybörjare – vilket för mig då betydde att jag egentligen inte var bra nog för att kunna jobba med mitt drömyrke. Under några minuter har hon ett av mina viktigaste samtal: – Jag vet att du brinner för det här, jag vet att du vill vara bra och kunna prestera. Samtidigt så är det första gången du gör detta. Du kan inte vara bra på det nu – inte heller borde du vara bra på detta då du tävlar i en helt annan sport (Tack Johanna).

Med andan i halsen och svullna ögon bestämmer jag mig för att försöka. Jag börjar jogga – fortfarande jobbigt andfådd och med en känsla av skam (för lärarna är i närheten och ser mig) men jag försöker andas lugnt och jogga försiktigt. Tillsammans med Johanna tar jag mig igenom 2*800 m. Resten av passet är obekvämt och jobbigt som faan. Jag är förvisso klar sist men jag klarar alla moment. Efteråt kom den ena föreläsaren fram till mig och sa: Det är inte prestationen utan din ansträngning som räknas.

Jag är fortfarande en nybörjare på löpning men tack vare att jag inte lämnade in mammas lapp till läraren så lärde jag mig att våga försöka. Jag lärde mig även att det är okej att vara nybörjare – det är okej att inte vara bäst första gången du gör något. Och tack vare att jag dels försökte men framförallt för att jag fick sådan fantastisk hjälp av min kurskamrat och numera kollega – så lärde jag mig att genom att våga något nytt så växer du som människa (förlåt för klyschan – men den är så sann).

Har du själv funderat på att testa något nytt? Eller kanske komma igång igen efter ett långt uppehåll? Känner du dig rädd eller nervös? Bra! Det är ett tecken på att det är viktigt för dig. Bestäm dig sen för att våga testa. Gör ditt bästa och kör! Våga vara en nybörjare – det är vi alla första gången vi testar något nytt. Du bestämmer sen själv hur långt du vill gå – många jag känner står idag högst upp på pallen.

sandra

//Sandra Jakobsson
Lic. Personlig Tränare

Quiztajm – Svar

13 april, 2016

I förra inlägget kunde du testa dina kunskaper  i Beach Fitness gymquiz. Har du missat detta finner du quizet här.

Nedan ser du svaren på frågorna.

A. Vilka fördelar finns det med styrketräning?

Styrketräning har en mängd positiva fördelar så som starkare skelett vilket leder till minskad skaderisk, som till exempel benbrott. Du kan förbättra din hållning med hjälp av styrketräning vilket i sin tur kan leda till att det kan kännas lättare att andas då du ger mer utrymme för dina andningsorgan. Styrketräning resulterar i ett ökat påslag av till exempel endorfiner vilket påverkar ditt humör – du blir glad och får energi. Styrketräning hjälper dig även att kunna hantera stress bättre. Listan kan göras ännu längre, så börja styrketräna vet ja 😉 (om du inte redan gör det). Rätt svar: 4. Alla ovan.

 

B. Hur ofta bör du minst styrketräna för att förbättra din styrka?

Snabbt svar på frågan är 2 ggr/v. Detta beror så klart på din nuvarande träningsnivå: är du nybörjare räcker det med att komma igång och röra på dig en gång i veckan för att förbättra din styrka. Har du däremot tränat i flera år och ligger på en hög träningsmängd per vecka kanske du behöver träna 3-4 gånger per vecka. För en ”vanlig” motionär räcker det att träna 1g/v för att bibehålla nuvarande styrka och 2 ggr/v räcker för att förbättra styrkan. Rätt svar: 2. 2ggr/v (men jag har gett rätt för alla svar). 

 

C. Fram till vilken ålder ger det effekt att börja träna styrketräning?

Det är aldrig för sent att börja styrketräna och oavsett i vilken ålder du börjar så har styrketräning effekt. Viktigt är såklart att anpassa träningen efter individen och träning ska gärna efterlikna vardagens rörelser. Så som att tex ställa sig upp från en stol. Jag har själv en solkenshistoria från en äldre kund som började styrketräna på Beach Fitness. Efter några månaders träning kom hon till mig och sa: Sandra – Jag har äntligen fått tillbaka min balans så jag till och med kan stå på ett ben igen.

Rätt svar: 4. Styrketräning ger effekt oavsett i vilken ålder du börjar träna!

 

D. Vad är en TRX? 

Blogg - TRX

Rätt svar: D. TRX är ett redskap som du kan använda för att styrketräna hela kroppen med hjälp av olika övningar. Redskapet kan till exempel fästas i en dörrkarm eller utomhus runt en trädgren. Det är lätt att packa ned och tar varken mycket plats eller väger mycket. Perfekt om du till exempel är ute och reser eller bara vill ha ett enkelt och bra redskap för hemmaträning.

 

E. Var sitter muskeln Biceps Femoris? 

Det här var en medveten kuggfråga då många förknippar Biceps med armen. Biceps betyder att en muskel har två huvuden eller ursprung. Femoris kommer från det latinska namnet för lårben vilket är femur. Rätt svar på denna fråga är alltså: 2 Låret. 

 

F. Para ihop rätt övning med rätt engelskt namn 

Chins                  B

Crunch               D

Squat                 C

Militarypress      A

Blogg - 4 övningar

G. Vad heter kroppens största muskel?

Rätt svar: 2. Stora Sätesmuskeln (gluteus maximus)

 

H. Vad heter maskinen nedan?

Blogg - Smithmaskin

Rätt svar: 3. Smithmaskin

 

I. Vilka muskler tränar du vid knäböj?

Knäböj (även kallad squat, se bild C ovan) är fantastiskt bra övning som tränar stora delar av kroppen så som säte, lår och bål.

Rätt svar: 4. Alla ovan.

 

Jag hoppas att du har tyckt om vårt quiz, förhoppningsvis blir det fler!

 

sandra

 

// Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

Quiztajm!

7 april, 2016

Förra helgen hade vi öppet hus på Beach Fitness med många spännande aktiviteter. Bland annat ett quiz med diverse frågor om styrketräning. Vinnaren, med alla rätt, vann vårt PT-paket Kom Igång. Stort grattis till dig!

Nu är det din tur att testa dina kunskaper! Frågorna finner du nedan och svaren kan du läsa här.

A. Vilka fördelar finns det med styrketräning?

 1. Starkare skelett och bättre hållning
 2. Ökat endorfinpåslag – du ökar ditt välbefinnande
 3. Ökad stresstålighet
 4. Alla ovan

B. Hur ofta bör du minst styrketräna för att förbättra din styrka?

 1. 1 gång per vecka
 2. 2 gånger per vecka
 3. 3 gånger per vecka
 4. 4 gånger per vecka

C. Fram till vilken ålder ger det effekt att börja träna styrketräning?

 1. 80 år
 2. 60 år
 3. 70 år
 4. Styrketräning ger effekt oavsett i vilken ålder du börjar träna.

D. Vad är en TRX? (Ringa in rätt bild)

Blogg - TRX

E. Var sitter muskeln Biceps Femoris?

 1. Armen
 2. Låret
 3. Magen
 4. Ryggen

F. Para ihop rätt övning med rätt engelskt namn

Chins             __________

Crunch           __________

Squat             __________

Militarypress  __________

Blogg - 4 övningar

G. Vad heter kroppens största muskel?

 1. Stora breda ryggmuskeln (lattissimus dorsi)
 2. Stora Sätesmuskeln (gluteus maximus)
 3. Raka lårmuskeln (rectus femoris)
 4. Stora bröstmusklen (pectoralis major)

H. Vad heter maskinen nedan?

Blogg - Smithmaskin

 1. Cabelcross
 2. Squatrack
 3. Smithmaskin
 4. Hacklift

I. Vilka muskler tränar du vid knäböj?

 1. Framsida lår
 2. Säte
 3. Mage
 4. Alla ovan

 

Lycka till!

sandra

// Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

NYA KUNDER OCH VINNARE I VÅRT QUIZ

28 mars, 2016

Igår hade vi öppet hus på Beach Fitness, stort tack till alla er som kom! Dagen bjöd på provsmakningar av våra goda och nyttiga smoothies. Vi hade en miniföreläsning om hållning där deltagarna fick prova några lätta övningar som är bra för att förbättra hållningen. Jag visade marklyft och tror bestämt att flera blev sugna på att börja träna denna fantastiska övning. En kund som tränar marklyft kontinuerligt bestämde sig även för att testa att slå sitt senaste rekord på 90 kg – detta klarade hon galant och fick upp 100 kg! Grymt jobbat 🙂 Flera nyfikna tittade in vilket även resulterade i nya trevliga medlemmar till Beach Fitness-familjen!

Våra besökare kunde även delta i ett quiz samt en bildfråga (håll utkik efter nästa inlägg – där kommer jag att publicera quizet med dom rätta svaren). Många hade full pott och vi fick därför lotta vinnarna.

Vinnaren av bildfrågan är: Filip Kitevski. Stort grattis! Du är välkommen att hämta en godispåse från Better You.

Vinnaren av quizet är: Tuulikki Järvi. Stort grattis! Du får möjligheten att välja på två priser: 

* PT-Kom igång paket på tre träningstillfällen tillsammans med mig som personlig tränare.

* 5-ggr kort på gymmet.

 

Stort tack till er som kom och vi önskar er nya medlemmar varmt välkomna! Jag hoppas ni kommer att trivas hos oss på Beach Fitness!

 

(Ps. Jag kontaktar er vinnare på telefon under tisdagen).

MARKLYFT – EN AV DOM ABSOLUT BÄSTA ÖVNINGARNA PÅ GYMMET!!

17 mars, 2016

Söndag 27:e mars har vi på Beach Fitness öppet hus med flera spännande aktiviteter (läs mer om detta här). Bland annat kommer jag att visa och berätta om en av dom absolut bästa styrketräningsövningarna – nämligen marklyft. Varför har jag då valt just denna övning?

Jo, för att marklyft hör till dom (enligt mig och många fler) viktigaste basövningarna inom styrketräning. Det är en övning som tränar styrka i hela kroppen, från tårna till fingrarna. Du tränar upp en greppstyrka som kommer att imponera på vilken arbetsgivare som helst. Den skapar ryggar av stål, som inte bara är bra för att orka lyfta upp ditt barn/barnbarn/katt från golvet utan dessutom ger dig världens bästa hållning. Världens bästa hållning leder i sin tur till att du känner dig längre samt skapar utrymme i bröstryggen vilket gör att det känns lättare att andas. På grund av att du använder flera muskler samtidigt då du marklyfter ökar även förbränningen. Det är därmed en väldigt bra övning om du önskar gå ned i vikt. Önskar du däremot att gå upp i vikt kommer du med hjälp av bra kost och marklyft att bygga muskler och därmed gå upp i vikt.  

Men är det inte lätt att skada ryggen när du tränar marklyft?

Som i all träning, samt även lyft i vardagen, finns det en risk att skada ryggen – om du inte tränar med rätt teknik! Vid rätt teknik hjälper marklyft dig att bygga en stark rygg som i sin tur minimerar skaderisken i din träning eller i vardagen. Jag har vänner som har tränat marklyft efter ett diskbråck och blivit helt bra med hjälp av träningen. Jag har själv haft ryggskott vid några tillfällen men efter att jag började träna marklyft regelbundet har jag aldrig haft ont i ryggen.

Nedan ser du en video där jag utför övningen med en skivstång på golvet. För många kan detta kanske kännas tungt i början, några kan eventuellt även känna en begränsning i sin rörlighet – det kan kännas svårt att nå ned till stången utan att böja ryggen. Det finns alltid alternativ för hur du kan utföra ett marklyft! Du kan till exempel använda en lättare hantel eller kettlebell och ställa upp denna på en liten pall. På så sätt kan dom allra flesta utföra marklyft och dom allra flesta skulle även må väldigt bra av att utföra övningen.

 

 

Förutom att marklyft är en fantastisk övning som bygger en rygg rygg av stål som förebygger ryggbesvär, formar marklyft även en stark och snygg rumpa som lockar din partner till sängs på sekunder. Dessutom skapar marklyft ett handslag som imponerar på arbetsgivaren och ger dig jobbet du vill ha. Utöver alla dessa fördelar med marklyft så är det dessutom väldigt coolt att kunna lyfta tunga saker från golvet. Okej, där må jag kanske vara lite partisk i frågan – men jag hoppas att jag ändå har lockat dig till att våga pröva övningen.

Hör gärna av dig till mig så hjälper jag dig att komma igång! Eller kom på öppet hus på söndag 27:e mars, där kommer jag att berätta ännu mer om denna fantastiska övning.

 

 

//Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

ÖPPET HUS 27:E MARS

11 mars, 2016

Beach Fitness

 

Söndag 27:e mars bjuder vi på Beach Fitness på öppet hus med massor av spännande aktiviteter! Jag kommer att finnas på plats för att berätta mer om vårt gym och om personlig träning hos oss. Dessutom kommer jag att erbjuda 15 minuter fri konsultation, teknikhjälp eller funktionsanalys. Under dagen kommer du även att kunna få tävla i vårt quiz med chans att vinna personlig träning eller fri träning på Beach Fitness. Dessutom kommer det att finnas smakprover av bland annat Better You proteinbars och So Go Nice goda och nyttiga smoothies samt fler spännande tävlingar med fina vinster.

För dig som är intresserad av att börja träna hos oss på Beach Fitness kommer vi hela dagen att erbjuda rabatterade gymkort. Köper du ett PT-paket under dagen bjuder vi på ett extra träningstillfälle.

Föreläsning “Världens Bästa Hållning”: Klockan 12.30 och 15.30 kommer jag att hålla i en kort föreläsning som handlar om hållning. Vad är en bra hållning? Varför är det viktigt med en bra hållning? Hur kan du träna upp en bra hållning?

Uppvisning “Att träna marklyft”: Klockan 13 och 15 kommer jag att visa hur man kan träna marklyft. Marklyft är i mångas tycke en av dom absolut bästa styrketräningsövningarna oavsett vem du är och vilka mål du har med din träning eller i ditt vardagsliv. Här kan du läsa mer om varför jag har valt att visa upp just marklyft. 

 

Evenemang på facebook: Öppet hus på Beach Fitness

Plats: Beach Fitness på Beach Center, Krutvägen 6 i Kviberg.

Tid: Söndag 27:e mars kl 12.00 – 16.00

Kostnad: Gratis

För frågor: Kontakta mig på Beach Center, 031-475282, fitness@beachcenter.se

 

Jag hoppas vi ses på Beach Fitness 27:e mars!

sandra

             

  //Sandra Jakobsson

 Lic. Personlig Tränare

 

LITE LJUSARE, LITE VARMARE, LITE LÄTTARE

5 mars, 2016

Februari är för mig en väldigt energikrävande månad – det är mörkt och regnigt (i alla fall om du bor i Göteborg) och det tar verkligen emot att gå upp på mornarna och ge sig ut i ruskvädret. För att göra februari lite kortare åkte jag och min pojkvän till Spanien för att få lite sol och ladda batterierna. Förvisso snöade det när vi kom hem men det gjorde inte så mycket för nu är det mars – snön försvann redan samma kväll och när jag gick till jobbet i morse var det redan ljust. Även om det inte är så stor skillnad mellan sista februari och första mars så får jag personligen mycket mer energi, lust och motivation. Det är lättare att gå till jobbet på morgonen, lättare att ta en långpromenad i skogen, en joggingrunda innan jobbet eller ta cykeln till jobbet.

Förutom att våren är runt hörnet påminns jag ständigt om att jag verkligen har världens bästa jobb :-). När jag själv är på semester och göttar mig med en (eller rättare sagt några) kalla öl i solskenet, fortsätter min fantastiska klient Linn att jobba lika hårt som alltid. Med hjälp av ett outtömligt jävlar-anamma har hon nu gått ned totalt 45 kg, vilket hon firar med att köpa nya kläder. Och för första gången på länge känner hon att hon inte behöver gömma sig i svart längre. Linn: du är en sann inspirationskälla!

Linn & Jag

Det är mars, det är lite ljusare, lite varmare och jag har världens bästa jobb. Bring it on!

SMARTA MÅL

12 februari, 2016

Har du något mål med din träning? Vet du var du är på väg? Jag tror att målsättningar är en viktig del, inte bara i din träning, utan även i ditt liv. Med hjälp av mål är det lättare att se vilken väg du ska ta. I detta blogginlägg kommer jag att skriva om hur du kan sätta bra mål som hjälper dig att skapa en tydlig plan för att nå dit du vill nå.

 

Många mål börjar med en dröm. Det kan vara en dröm om att stå högst upp på Mount Everest. Det kan vara att köpa en liten stuga på landet, att ställa upp i ett Maraton, att vinna OS i Beachvolley eller att bli starkast i Sverige i Styrkelyft. Drömmar är bra och du ska aldrig lägga undan en dröm – det är denna som driver dig framåt och utifrån dina drömmar kan du formulera dina mål. Från att till exempel drömma om att stå högst upp på Mount Everest kan du sätta som mål att om fem år då ska du bestiga berget. Eller 2020 ska du ha kvalat in till OS eller vunnit SM i bänkpress.  

 

När du går från en dröm till att formulera ett mål tar du ett steg mot att förverkliga drömmen, du börjar att skapa en plan för hur du ska nå dit. För att kunna göra en så tydlig plan som möjligt är det viktigt att formulera ett tydligt mål. För att göra så tydliga mål som möjligt använder jag mig av följande modell:

Smarta mål

 

Låt säga att du har en dröm om att bestiga Mount Everest, hur kan du skapa ett tydligt mål enligt modellen ovan?

 1. Först bör du specificera ditt mål, exempelvis: Jag vill bestiga Mount Everest. För att kunna göra det behöver jag anlita en personlig tränare och lägga upp en tydlig träningsplanering. Jag behöver även spara 1000:- i månaden för att kunna ha råd.
 2. Fundera sedan på hur du kan mäta att du har nått ditt mål. I det här fallet är det enkelt: När jag står på toppen av berget har jag nått ditt mål.
 3. Tänk sedan över om du har jag förankrat ditt mål inom mig själv: Är Jag beredd att göra det som krävs?
 4. Är målet realistiskt? Har jag tiden som krävs och hjälpen/kunskapen jag behöver?
 5. Bestäm en tid då du vill uppnå ditt mål: Sommaren 2020 kommer jag att bestiga Mount Everest.

Fundera gärna själv över om du har några drömmar som du skulle vilja förverkliga. Hur kan du skapa mål av dina drömmar? Om du redan har ett mål – kan du göra målet ännu tydligare och konkret med hjälp av denna modell? Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter om att sätta och nå mål. Vill du ha hjälp med att formulera och göra dina mål ännu tydligare? Tveka inte att höra av dig!

sandra

//Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

“Everything is created twice, first in the mind and then in reality” – Robin Sharma

 

TRÄNINGSGLÄDJE OCH OVÄNTADE BIEFFEKTER

5 februari, 2016

För drygt 10 år sedan väcktes min dröm om att bli personlig tränare. Om du frågade mig då varför jag ville detta skulle svaret bli: För att jag är en träningsnörd och älskar att sätta ihop träningsprogram till folk på gymmet. Idag börjar jag förstå att det är så mycket mer än så (jag är förvisso fortfarande nördig när det kommer till träning och programmering av träningsprogram). Men vad som gör att jag idag älskar mitt jobb så mycket är att bli delaktig i andra människors resor.

 

Jag älskar att lära känna många olika individer, att på ett empatiskt sätt försöka sätta mig in i din livssituation, dina svårigheter och dina drömmar och mål. Träning är förbaskat roligt och energigivande – ja, jag må vara partisk i denna fråga – men törs ändå säga att dom allra flesta mår väldigt bra av att träna. Här kan jag rabbla en rad positiva bieffekter: du får ett jäkla endorfinpåslag = du blir glad och känner dig energisk. Du får en bättre hållning, vilket i sin tur kan leda till att du får lättare att andas. Du får starkare skelett och därmed mindre risk för benbrott. Du får ett starkare hjärta, vilket betyder bättre flås och du har därför lättare att gå upp för trappor eller bära hem dina tunga matkassar. Okej, jag ska sluta här innan jag nördar in mig allt för mycket, men kort sagt, du blir glad av att träna och livet blir lättare.

 

Att få vara delaktig och se träningsglädjen i mina klienters ögon samt se deras förändring ger mig en jäkla energiboost och glädje. Jag hade till exempel en klient som efter en tids träning kom fram till mig och sa: “Sandra,  nu har jag äntligen fått tillbaka min balans och jag kan stå på ett ben igen”. Detta var Evy, 70+ år, som började träna hos oss på Beach Fitness. Det spelade ingen roll vilket väder det var, hon kom alltid till gymmet på måndagar och onsdagar kl 11.00. Och för varje träningstillfälle som gick såg man hur hon växte, hon blev bokstavligt talat längre, hon blev piggare,  men framförallt blev hon mycket gladare.

 

Mina klienter ger mig inte bara glädje och energi, dom får mig även att växa och utvecklas som individ. Alla människor är unika och det finns ingen magisk formel som fungerar för alla. Jag är själv fyrkantig och älskar ordning och struktur (du kan säker gissa att jag även har kontrollbehov). Dessa är förvisso sidor som till viss grad är positiva för att kunna planera och strukturera upp träning för flera klienter samtidigt. Samtidigt så får jag utmana mig själv då jag förstår att det inte går att följa en fast mall när det kommer till personlig träning. Alla är unika och behöver jobba på olika sätt, vilket är en positiv utmaning för mig. Jag lär mig att öppna min fyrkantiga låda och försöka hitta lösningar utanför boxen.

 

Att arbeta tillsammans med en klient blir en gemensam resa. Jag jobbar nu tillsammans med en kvinna som efter många år äntligen har förlorat en stor del av sin övervikt. Närmare bestämt 41 kilo! Hennes mål är att vara frisk och stark för sin dotter, hon vill inte gå samma väg som många i hennes familj har gjort, vilket är operation. Hon vill göra detta genom sund kost och rolig träning. Vilket hon verkligen har lyckats med. Jag berömmer henne för att hon är så stark, så inspirerande och har ett sånt jävlaranamma. Hon skäller lite på mig när jag berömmer henne. Hon säger: ”Sandra – det här är vår resa, det är du och jag tillsammans som når våra mål. Och det stämmer, att få arbeta med klienter och se dom nå sina mål och känna träningsglädjen, blir lika mycket min som deras resa.

sandra

//Sandra Jakobsson

Lic. Personlig Tränare

“Din resa blir även min resa – tillsammans når vi målen!”

Personlig träning på Beach Fitness

26 januari, 2016

Jag tycker att det är viktigt att Personlig Träning är just personlig och individuellt anpassad. För att kunna göra din träning så personligt anpassad som möjligt lägger jag stor vikt vid förarbetet. Vårt samarbete börjar alltid med ett första samtal där du får berätta om dig själv, om tidigare träningsbakgrund, kanske eventuella skador, om mål och om vilka resultat du förväntar dig att nå tillsammans med mig.

Efter vårt första samtal vill jag träffa dig för att genomföra så kallade funktionsanalyser. Med hjälp av lätta övningar vill jag se dina styrkor och svagheter så som rörlighet, styrka och funktion i muskler och leder. På så sätt kan jag se vilka övningar som passar, eller kanske inte passar för dig i dagsläget. Ett exempel på en sådan övning är krucifixet som du ser i videon nedan:

Med hjälp av denna övning kan jag se din rörlighet i axelled samt bröst och ryggmuskulatur. Många av oss sitter hukade framför en dator flera timmar per dag. Detta kan leda till en sämre hållning som i sin tur kan leda till försämrad rörlighet i axlar samt stelhet och smärta i nacke och skuldror. Att genomföra styrketräningsövningar ovanför axelhöjd med dålig rörlighet i axelled kan i värsta fall leda till skador. Om jag i min analys ser att det finns en försämrad rörlighet kommer jag att planera in skonsamma övningar som syftar till att förbättra rörligheten. Därefter kan jag, om vi vill, lägga in övningar som utförs ovanför axelhöjd.

Detta är ett exempel på hur jag använder funktionsanalyser för att sätta ihop ett individanpassat träningsprogram. Längre fram i bloggen kommer du att kunna läsa om fler exempel på funktionsanalyser.

Utifrån vårt samtal, dina förväntningar, målsättningar och våra funktionsanalyser kommer jag att sätta ihop ett individuellt anpassat träningsprogram till dig. Därefter väljer du, utifrån våra tre PT-paket, hur många tillfällen du vill träffas för gemensam träning.

Våra paket och priser finner du här.

Du är självklart välkommen att besöka oss, samt träffa mig för ett kortare samtal, innan du bestämmer dig för om du vill börja träna tillsammans med mig!

sandra

//Sandra Jakobsson
Lic. Personlig Tränare

“You don’t have to be great to start but you have to start to be great” – Zig Ziglar

 

Välkommen till vår nya bloggsatsning!

26 januari, 2016

Hej och välkommen till vår nya blogg! Jag heter Sandra och jobbar som gymansvarig och personlig tränare på Beach Fitness. Här kommer jag att skriva om olika ämnen inom träning och hälsa. I detta första inlägg skulle jag vilja presentera mig själv samt vårt familjära gym.

Beach Fitness ligger i Beach Center som är världens största beachvolleyhall. Hos oss finner du 16 banor för inomhusspel samt 6 banor för spel utomhus under sommaren. Vi har även en restaurang med lunchservering vardagar samt à la carte på kvällar och helger. I anslutning till banorna på våning ett finner du vår mysiga Beach Bar där vi har sommarkänsla året runt.

bar

Beach Fitness är ett mycket familjärt gym där många av våra kunder även har blivit vänner och börjat träna tillsammans. Våra kunder tycker om att träna hos oss för att det är lagomt stort och inte så mycket folk som på många andra gym. En behöver sällan vänta på maskiner eller utrustning samtidigt så finns det allt som behövs för ett bra träningspass. Vi har konditions- och styrketräningsmaskiner, fria vikter, kettlebells, TRX, medicinbollar samt ytterligare funktionella redskap. Självklart har du även tillgång till vår relaxavdelning med bastu.

 

1f6c6820-cc0b-42a9-8de7-4b7d732d0315

6ebeb6d2-5c8d-4760-a443-b3a20e6aff20

Jag har jobbat på Beach Center sedan 2011 och har framförallt jobbat i receptionen samt som gymansvarig. Under hösten 2015 utbildade jag mig till lic. personlig tränare och kan nu äntligen erbjuda personlig träning hos oss på Beach Fitness. Utöver personlig tränare har jag även en högskoleexamen i idrottsvetenskap med inriktning mot hälsopedagogik. Jag är född och uppvuxen i de Värmländska skogarna där jag bodde på en liten gård med djur. Fysisk aktivitet har alltid varit en del i mitt liv, som barn sysslade jag med ridning och fotboll i många år. När jag flyttade till Göteborg 2001 började jag träna gym. Fotbollen har jag sedan många år lagt på hyllan och idag satsar jag istället på styrkelyft i vilket jag tränar och tävlar på SM-nivå.

Nu ser jag fram emot ett år fyllt av träning, tävling och spännande uppdrag som personlig tränare. Tveka inte att höra av dig eller kom och hälsa på oss!

sandra

//Sandra Jakobsson
Lic. Personlig Tränare

“Every accomplishment starts with the decision to try” – Gail Devers